Zöldbab főzelék fasírttal
Sima hétköznapi főzelék, semmi trükk.
Hozzávalók:
1 üveg eltett zöldbab, vagy ennek megfelelő mennyiségű friss illetve fagyasztott zöldbab
5-6 gerezd fokhagyma
fél pohár tejföl
1 dl olaj
3-4 evőkanál liszt
1 evőkanál piros fűszerpaprika őrlemény
só
A fasírthoz:
1/2 kg darált pulykacomb vagy sertéshús (esetleg a kettő keveréke)
1 zsemle
1 tojás
1 fej hagyma
2 bögre zsemlemorzsa
só, pirospaprika, őrölt feketebors
Elkészítés:
A zöldbabot feltesszük annyi vízzel főni, amennyi épp ellepi, a vízbe sót rakunk és az apróra vágott fokhagymát. Mikor a zöldbab megpuhult hozzáadjuk a paprikás rántást, amit közben elkészítünk (olajat felhevítjük, beleöntjük a lisztet, elkeverjük, hagyjuk kicsit pirulni, aztán a tűzről levéve rádobjuk a pirospaprikát, majd felengedjük kevés vízzel). Ha a rántástól besűrűsödött, akkor elkeverünk benne fél pohár tejfölt. Hagyjuk egyet forrni és kész.
A fasírthoz való darált húst egy tálba rakjuk. A zsemlét megáztatjuk vízbe, majd jól kicsavarjuk és a húshoz adjuk. A hagymát olajon megpároljuk üvegesre, majd ezt is a húshoz öntjük. Beleütünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd az egészet egynemű masszává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne, akkor lehet rajta segíteni kis zsemlemorzsával. Egy tepsit kiolajozunk. A húsos masszából kis gombócokat formálunk, meghempergetjük zsemlemorzásban, majd sorban a tepsibe ültetjük őket. Előmelegített, kb. 180 C-os sütőben sütjük nagyjából fél óráig - ha sertésből csináljuk, akkor lehet kicsit több idő.
(anyukámtól tanultam)