Lilu tésztasalija
Ezt a salátát nagy családi ünnepekre szoktam készíteni. A mennyiségek tehát party adagra vannak kalibrálva, de lehet felezni, negyedelni a hozzávalókat. :)
Hozzávalók:
Fél kg tészta (lehet penne, orsó, szarvacska, fusili, farfalle...)
Fél kg csirkemell vagy pulykamell (a húsmentes változatban negyed kg sajttal váltottam ki ezeket, de kiválthatók főtt tojással is)
1 doboz konzerv kukorica
Fél kg zöldborsó (lehet fagyasztott is, konzerv ne!)
1 flakon (500gr-os) majonéz
4 kis tejföl vagy két nagy pohár
1 pohár natur joghurt
két evőkanál mustár
fél citrom leve
só, őrölt bors, fél csomag curry por, egy evőkanál cukor
5 gerezd fokhagyma
olivaolaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzöm, leszűröm, hagyom kihűlni.
A zöldborsót is megfőzöm sós vízben, majd leszűröm és hagyom kihűlni. A kukoricát lecsepegtetem.
A husit kockákra vágom, és olivaolajon megsütöm puhára a fokhagymával, amit megpucoltam és fokhagymapréssel összetörtem.
A tejfölöket, joghurtot és a majonézt összekeverem, majd ízesítem a curryvel, sóval, őrölt borssal és a cukorral. Belekeverem a mustárt meg a fél citrom levét is. Közben lehet kóstolgatni, ki-ki ízlése szerint készítheti. Az ízhatás egy kellemesen savanykás-édes-currys ízvilág.
A kikevert mártásba öntöm a tésztát, a borsót és a kukoricát, majd a husit a fokhagymás olajával együtt, amiben sült, mert ez nagyon jó ízt ad még pluszban a salinak. És az egészet jól összekeverem.
A nagyon jó ízhatás elérése érdekében érdemes legalább egy fél napot hűtőben hagyni összeérni, de azonnal fogyasztva is nagyon finom.
Húsmentes verzió:
Minden a fentiek szerint, kivéve a hússütés. Ennél a variációnál a fokhagymát megsütöm kicsit az olajban, és ezt a tésztához keverem, amit már lecsepegtettem. A többi ugyanaz, csak annyiban más, hogy a hús helyett csíkokra vágott trappista sajtot keverek hozzá, vagy kockára vágott főtt tojást, esetleg mindkettőt.