Leveles töpörtyűs pogi
Imádjuk a pogácsát. A töpörtyűset is, de soha nem mertem nekivágni, mert olyan bonyolultnak tűnik. Aztán az egyik barátnőm kérdezte, hogy van-e töpi pogi receptem, mondtam neki, hogy van. És annyira felcsigázott vele, hogy nekiálltam én is. Elsőre sikerült, de még hogy... Azonnal elfogyott. Ráadásul a nagyon kritikus apukámnak is ízlett. Aztán rájöttem, hogy jé tudok töpörtyűs pogit csinálni.
Hozzávalók:
Fél kg liszt
3dkg élesztő
1dl tejföl
2-3 evőkanál bor (tök mindegy milyen)
35 dkg darált tepertő
15 dkg vaj vagy margarin
1 dl langyos tej
só
1 tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Ledaráljuk a töpörtyűt (én botmixerrel szoktam krémesre zúzni).
A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Liszttel, sóval, vajjal, tejföllel, borral és a megfuttatott élesztővel tésztát készítünk, jól meggyúrjuk, kidolgozzuk (akinek mond valamit, rétestészta-szerűre). Vékonyra kinyújtjuk, aztán rákenjük a töpörtyűkrémet, majd az egészet kicsit megborsozzuk, megsózzuk, felcsavarjuk, mint egy tekercset. Aztán félbehajtjuk és elnyomkodjuk a sodrófával. Fél óráig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, összetekerjük, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, megint fél óráig pihentetjük, és ezt ezen kívül még kétszer eljátsszuk fél-fél óra pihenőkkel. Végül 2cm vastagra nyújtjuk, tetejét késsel bevagdaljuk rácsosra, majd a felvert tojással megkenjük, közepes nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk. 200C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük (nem szabad lassú tüzön sokáig, mert akkor kiszárad).
(Köszönet a receptért Horváth Ilonának)
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Kipróbáltam, és tényleg nagyon finom.Már több recept szerinti töpi pogit sütöttem,de ez letta legjobb.Köszi Lilu
2642 Nógrád Petőfi telep 14/1
(Pék Gizella, 2011.08.31 12:18)